Reklamní agentura Zobrazit menu

 

Všechny články

 

Pokud zrovna nemám telefon u ucha nebo neřeším, jak firmu posunout dál, rád si nakreslím nějaký design, protože jsem původně designer. Ve volném čase mě najdete v ušáku s dobrou knihou, na kole nebo v mé dílně, kterou jsem si doma vybudoval.

Sketch, má smysl?

Štítky: BlogWebdesign
Autor: Michal Brtníček

Publikováno: 07.06.2013

 

Znáte Adobe? Tu společnost, která stojí za Fireworksem nebo Photoshopem? Jistě, kdo by neznal. Je to jedna a ta samá společnost, ve které před nedávnem všichni hromadně spadli z višně a změnili obchodní model. Nejenom to je ale důvodem, proč se kouknout po alternativách na poli grafického softwaru. Teprve teď totiž budou mít konkurenti Adobe výraznější šance na úspěch.

Pro svou práci denně využívám Adobe Fireworks. O to více mě “potěšilo” zastavení jeho vývoje. Ano, tento skvělý software pro návrh webů, který je v určitých případech vhodnější než Photoshop, končí. Neprojeví se to sice hned, podpora ještě nejakou dobu zůstane, ale nic nového se už nechystá. Zkrátka konec.

Hledal jsem alternativu a našel Sketch. Tento šikovný editor, navíc českého původu, se mi hodně zalíbil. Oproti Photoshopu nebo Fireworksu má mnoho funkcí promyšlenějších, přesto jde stále vidět, že jej čeká dlouhá cesta.

Hlavní výhodou, kterou u Sketche vnímám, je možnost vícenásobných výplní a efektů u jednotlivých objektů. Ty si pak můžete vypínat a zapínat podle potřeby. Nastavení se navíc projevuje na plátně v reálném čase, ne až po potvrzení, jako je tomu u Fireworks. Toto nastavení vrstvy pak můžete jednoduše vyexportovat do CSS, což oceníte hlavně při složitějších gradientech a stínech.

Editor je vyvíjen primárně k tvorbě UI webů a je to vidět na každém kroku. Hodně mě potěšil třeba generátor gridu včetně přednastavenných základních typů, propracované vodící linky nebo ukazatele vzdálenosti při přesunu jednotlivých prvků.

Oproti Fireworks mi přijde dost chaotický systém masek, ale možná je to jen otázkou zvyku. Panel s vrstvami ve Fireworks moc nevyužijete, proto jsem si ho nevšímal ani ve Sketchi, ale posuďte sami: je to dost nepřehledné. Mile mě překvapila rychlost, s jakou aplikace startuje a funguje.

Třešničkou na dortu je pak podpora Autosave a Versions z Mac OSX, což vám nejednou zachrání pr...áci.

Sketch2 stojí necelých €45 na Mac AppStore a to je další výhoda oproti Adobe, kde tu samou částku platíte měsíčně. Vyzkoušet si můžete 30denní bezplatnou verzi, takže zajíce v pytli nekoupíte.

A kdyby vám popis výše nestačil, připravil jsem video, díky kterému si uděláte o fungování Sketche lepší obrázek.

 

Co na Sketch říkáte? Vyzkoušíte? Nebo po alternativách nekoukáte? Díky předem za názory v diskusi.

 

 

 

Přidat komentář

 

06.01.2016 - 10:22 Martin

Project Comet nebude náhrada za Fireworks?

 

Předchozí článek Následující článek

Sociální sítě

 

Meebio newsletter

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.
Spamovat vás nebudeme - na to nemáme čas.

 

FORUM 24 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra Globus Subway česká tisková kancelář Fujitsu KIA DHL