Reklamní agentura Zobrazit menu

 

Všechny články

 

Pokud zrovna nemám telefon u ucha nebo neřeším, jak firmu posunout dál, rád si nakreslím nějaký design, protože jsem původně designer. Ve volném čase mě najdete v ušáku s dobrou knihou, na kole nebo v mé dílně, kterou jsem si doma vybudoval.

Užitečné pomůcky pro webdesignéry

Štítky: BlogWebdesign
Autor: Michal Brtníček

Publikováno: 18.10.2011

 

Chci se v tomto článku podělit o tipy na několik pomůcek, které rád využívám při navrhování webů a které považuji za zajímavé a užitečné.

Mřížka - grid systém

Mnozí z vás možná mřížku při navrhování webů už používáte, ale stejně mi to nedá a musím ji zmínit, protože je to esenciální věc, bez které si práci již nedovedu představit.

Pomáhá mi při volbě rozměrů prvků, aby byly na pixel přesné, udržuje rovnoměrný spacing mezi nimi a celkově by se dalo říci, že dává designu jakýsi řád. Naopak vybočením z mřížky se dá docílit zvýraznění prvku.

Photoshop i Fireworks disponují vlastní základní mřížkou, kterou používám jako doplněk také. Za sebe však doporučuji tuto mřížku resp. grid systém:978.gs/downloads. 
Grid systémů existuje hned několik, mají různé šířky a varianty, které se hodí pro různá použití a každý si určitě najde ten, který mu bude vyhovovat nejlépe. Na grid systémy se určitě podíváme někdy příště.

Subtlepatterns.com

Stránka subtlepatterns.com je výborný zdroj jemných vzorků pro vaši tvorbu, které dokáží skvěle oživit (nejen) pozadí webu.

Každý týden se objevují nové a komu se nechce je stahovat po jednom, pro toho připravili autoři webu šikovné tlačítko, kterým stáhnete všechny vzorky do jednoho .pat souboru.

CloudApp

Neocenitelná pomůcka getcloudapp.com pro sdílení souborů a obrázků. Lze ji použít i jako zkracovač
odkazů. Funguje na jednoduchém principu drag&drop, podporuje i automatické uploadování screenshotů. Ve verzi zdarma máte k dispozici 10 uploadů za den při maximální velikosti 25 MB na soubor. Komu by toto nestačilo, je zde i varianta PRO, která vám umožní uploadovat neomezené množství souborů s maximalní velikostí 250 MB. Účet PRO stojí $45 na rok.

cloudapp

Tento nástroj oceňuji hlavně při sdílení náhledů s klienty nebo pokud potřebuji někomu rychle něco ukázat pomocí screenshotu.

CloudApp je určena primárně pro Mac, ale díky fluffyapp.com ji lze vesele používat i na Windows.

ColorSchemer

Nástrojů pro tvorbu barevných palet je na internetu mnoho. Velmi známý je například Kuler od Adobe.
Já bych však chtěl zmínit aplikaci pro iPhone od autorů webu ColourLovers.com a tou je ColorSchemer. Samotný web umí samozřejmě to stejné, co aplikace. Na aplikaci je ale skvělé to, že vám umožňuje tvorbu barevných palet kdekoliv jste, tudíž můžete těžit z momentálních inspirací.

Nástrojů na tvorbu samotné palety je uvnitř aplikace několik, tím nejzajímavějším je podle mě výběr barev z fotografie. Stačí vyfotit novou anebo vzít starší z alba a můžete ihned vybírat pomocí kapátka jednotlivé barvy. Pokud jste někdy litovali, že si nedokážete zapsat viděnou barvu v hexadecimálním tvaru, je toto vaše spása.

colorschemer

Aplikace je dostupná zcela zdarma na App Store

Viewlike.us

Jako webdesignéři potřebujeme čas od času (nebo často) vidět náš návrh či nakódovaný web v různých rozlišeních. Nástroj viewlike.us se taky výborně hodí v případě tzv. responsive webdesign (o tom někdy příště).

Tip: zadávejte adresy stránek bez “http://” - v opačném případě vrací web chybové hlášení.

Blabot.net

O vhodnosti používání dummy textů by se z hlediska content strategy dalo úspěšně pochybovat, ale i přesto se tento nástroj často hodí.

blabot

Lorem Ipsum hezky česky aneb Blabot.net pro vás vygeneruje náhodný český text, který, stejně jako lorem ipsum, nedává smysl a skvěle se tak hodí jako výplň do návrhů v momentě, kdy nemáte k dispozici finální texty.

Copypastecharacter.com

Pokud si jako já nepamatujete zdaleka všechny klávesové zkratky pro znaky, které během navrhování občas potřebujete, budete milovat copypastecharacter.com.

copypastecharacter

Jednoduchým kliknutím na daný znak jej zkopírujete a můžete dle libosti vkládat, kam potřebujete, což dokáže ušetřit spoustu času.

Vaše tipy

Ponechám počet mých tipů na 7, protože nechci, aby byl článek tak dlouhý, že ho nikdo nebude chtít číst :). Dám prostor vám, čtenářům, pro sdílení vlastních tipů na užitečné nástroje a pomůcky, rád se o nich dozvím.

Pokud jste dočetli až sem, děkuji, a těším se na vaše komentáře.

 

 

 

Přidat komentář

 

19.10.2011 - 15:44 Ove

Super článek, těším se na pokračování

21.10.2011 - 10:51 Adam Amran

#65 Ove: Díky Pokračování určitě bude, ať už opět tipy na pomůcky anebo rozvedu některé z témat zmíněných v článku (třeba mřížka)

23.12.2011 - 18:38 Ondra Machart

Zdravím,

děkujeme za zmínku o našem malém Blábotovi, jsme rádi, že poslouží. A také bychom rádi vzdali hold tomu, co tvoříte a jakým způsobem - těší nás, že se tady najdou lidé, kteří za to berou a dělají věci pořádně.

Za tým Edgedesignu přeji hezké Vánoce a štěstí nejen do příštího roku.

23.12.2011 - 22:52 Michal Brtníček

#67 Ondra Machart: děkujeme a Vám přejeme to samé

 

Předchozí článek Následující článek

Sociální sítě

 

Meebio newsletter

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.
Spamovat vás nebudeme - na to nemáme čas.

 

FORUM 24 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra Globus Subway česká tisková kancelář Fujitsu KIA DHL